Ohita
Positiiviset viestit vähentävät ruokahävikkiä aamiaisbuffetissa

Tiedote -

Positiiviset viestit vähentävät ruokahävikkiä aamiaisbuffetissa

YK:n kansainvälistä ruokahävikkipäivää vietetään 29. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, että kolmasosa kaikesta ruoasta päätyy hävikiksi. Strawberry on mukana EU:n rahoittamassa CHORIZO-hankkeessa, joka tukee tavoitetta puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Hankkeen osana tutkitaan, miten erilaiset viestit aamiaistarjoilussa vaikuttavat asiakkaiden käyttäytymiseen – ja tulokset osoittavat, että oikeanlaisella viestinnällä voidaan merkittävästi vähentää ruokahävikkiä.

Johtavana pohjoismaisena ruoka- ja juoma-alan toimijana Strawberrylla on tärkeä rooli sekä viestinnässä että toimissa ruokahävikin puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä, YK:n maailmanlaajuisia ruokahävikkiä koskevia tavoitteita noudattaen. Strawberry on ottanut 2024 vuonna käyttöön eSmileyn älyvaa'at ja ohjelmiston ruokahävikin tarkan seurannan ja luokittelun mahdollistamiseksi. Keskittymällä syömäkelpoisen jätteen vähentämiseen järjestelmä tarjoaa näkemyksiä, jotka mahdollistavat tehokkaat ja kohdennetut toimenpiteet.

Strawberry on mukana EU:n CHORIZO-hankkeessa, joka on vuodesta 2022 tutkinut, miten sosiaaliset normit vaikuttavat ruokahävikkiin eri maissa ja toimialoilla. Hankkeessa on mukana 15 organisaatiota 9 EU-maasta, ja sen tavoitteena on täyttää tietopuutteita ja auttaa toimijoita vähentämään ruokahävikkiä tehokkaammin. Strawberry toi esiin hotellialan näkökulmaa toteuttamalla tutkimuksen kahdeksassa hotellissa, joissa testattiin erilaisia ruokahävikkiin liittyviä viestejä aamiaistarjoilussa.

– Strawberrylla on kunnianhimoinen kestävän kehityksen työ, jonka tavoitteena on puolittaa ruokahävikkimme vuoteen 2030 mennessä. Keskitymme paljon sisäisiin toimiin, mutta ruokahävikin ratkaisemiseksi on tärkeää tehdä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa ja jakaa keräämiämme oivalluksia, sanoo Harald Bjugstad-Holm, Strawberryn kestävän kehityksen päällikkö.

Viestit jaettiin kahteen ryhmään: positiivisiin ja kannustaviin sekä provosoiviin. Näillä viesteillä varustetut kyltit sijoitettiin aamiaistarjoilun ympärille, ja vaikutusta mitattiin punnitsemalla lautasilta jäänyt ruokahävikki. Positiiviset viestit, kuten "Please don’t take more than you can eat" ja "We care for the environment. Help us waste less food" vähensivät ruokahävikkiä 11 % viikonloppuasiakkaiden keskuudessa. Ruokahävikki kuitenkin lisääntyi 20 %, kun asiakkaita kohtasivat provosoivammat viestit, kuten "Every time you waste food, you’re wasting a part of the planet." Viikonloppuasiakkaiden havaittiin myös heittävän pois 23 % enemmän ruokaa kuin liikematkailijat, joihin viestit eivät juurikaan vaikuttaneet.

– Strawberrylle nämä oivallukset ovat ratkaisevia – ne eivät osoita vain ruokahävikistä puhumisen tärkeyttä, vaan myös sen, miten voimme tehdä sen oikein luodaksemme yhdessä käyttäytymisen muutoksen, sanoo Sigve Eliassen, Clarion Hotelin Executive Head Chef ja yhteistyöstä vastaava henkilö.

    Jotta päivittäisestä hotelli- ja konferenssitoiminnasta syntyvää ruokahävikkiä voidaan hyödyntää, Strawberrylla on kumppanuus Too Good To Go:n kanssa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

    Tietoja tutkimuksesta
    Maaliskuun ja elokuun 2023 välillä kahdeksan eri hintaluokkia edustavaa Strawberry-hotellia osallistui hankkeeseen. Testissä käytettiin kahta erilaista viestityyppiä sekä kontrolliryhmää, ja samalla punnittiin ja raportoitiin aamiaistarjoilun päivittäinen ruokahävikki. Yhteensä kerättiin 1428 validia havaintoa.

    Tietoja Chorizosta
    Chorizo (Changing practices and Habits through Open, Responsible, and social Innovation towards ZerΟ fοod waste) on eurooppalainen hanke, jonka tavoitteena on syventää ymmärrystä sosiaalisten normien, kuluttajakäyttäytymisen ja taloudellisten toimijoiden päätösten välisistä yhteyksistä ruokahävikkiin ja jätteen syntymiseen. Hanke kokoaa yhteen toimijoita kaikkialta EU:lta ja elintarvikeketjusta täyttääkseen olemassa olevat tutkimusaukot ja hyödyntääkseen tuloksia sellaisten innovaatioiden edistämiseksi, jotka auttavat toimijoita osallistumaan tehokkaammin ruokahävikin ehkäisyyn ja vähentämiseen tähtääviin toimiin.
    Saat uusimmat uutiset Chorizo-hankkeesta täältä: https://chorizoproject.eu/

    Aiheet

    Kategoriat


    Strawberry koostuu laajasta hotellivalikoimasta, kokous- ja konferenssitiloista, ravintoloista ja kylpylöistä sekä tietenkin ainutlaatuisista jäseneduista. Yhteensä yli 240 hotellimme joukosta löydät tutut ketjumme Comfort Hotel®, Quality Hotel, Clarion Hotel® ja Clarion Collection® Hotel sekä yli 40 itsenäistä hotellia. Sovelluksemme, sivustomme ja jäsenyytesi kanssa hyppäät mukaan seikkailuun ja me lupaamme, että elämästäsi tulee entistäkin hauskempaa matkassamme! More to explore at strawberry.fi

    Yhteyshenkilöt

    Press enquiries Strawberry

    Press enquiries Strawberry

    Lehdistön yhteyshenkilö +46 76 108 01 32
    Press enquiries Kämp Collection Hotels

    Press enquiries Kämp Collection Hotels

    Lehdistön yhteyshenkilö
    Press enquiries Clarion Hotel Helsinki

    Press enquiries Clarion Hotel Helsinki

    Lehdistön yhteyshenkilö +358405539678